YÖK bugün üniversiteler hakkında kritik kararlar aldı. Artık üniversitelerde 2. öğretim programının kaldırılacağı açıklandı. Bu karar birçok kişi tarafından taktir edilirken, birçok kişi tarafından da tepki topladı. YÖK tarafından yapılan bu açıklamalar gündeme bomba gibi düştü. Herkes ikinci öğretimin neden kapanacağını konuşmaya başladı. Peki ikinci öğretim neden kalktı? Niye kapandı? İşte tüm detaylar…
YÖK başkanı Erol Özvar, bu dönem üniversiteler hakkında çeşitli kararlar almaya devam ediyor. İkinci öğretim programının tamamını kapatan YÖK, tabii ki bunun nedenini de açıkladı. Sadece ikinci öğretime dair değil üniversiteler hakkında çeşitli konularda da karar güncellemeleri yapıldı. İçeriğimizde bu kararların içeriğine tüm detaylarıyla birlikte bakacağız. İkinci öğretim neden kalktı gelin bir göz atalım…
Başlıklar
İkinci Öğretim (İO) Nedir?
İkinci öğretim, üniversitelerde normal eğitim saatleri dışında, genellikle akşam saatlerinde yapılan eğitim programlarıdır. Bu programlar, normal öğretim saatlerinde derslerine devam edemeyen öğrencilere veya çalışan kişilere eğitim alma imkanı sunar. İkinci öğretim programları, öğrencilere aynı ders içeriklerini ve aynı akademik standartları sağlar, ancak saatleri farklıdır.
İkinci Öğretim Neden Kalktı?
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını duyurdu. Özvar, bu kararın nedenlerini ve etkilerini açıklarken, eğitimde kaliteyi artırmak ve kaynakları daha verimli kullanmak amacıyla böyle bir adım attıklarını belirtti.
Özvar, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Bu dönem üniversitelerimizdeki program kalitesini artırmaya yönelik belki de en önemli çalışmamız devlet üniversitelerimizdeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olmuştur. Vakıf üniversitelerinde, devlette olduğu gibi, ikinci öğretim programları yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesi temin edilecektir. Vakıf üniversitelerimizin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını bekliyoruz.”
İkinci Öğretim Ne Zaman Kalkacak?
YÖK Başkanı Erol Özvar’ın duyurusuna göre, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programları kademeli olarak kapatılacak. Mevcut öğrenciler eğitimlerini tamamlamaya devam edecek, ancak yeni dönemlerde ikinci öğretim programlarına yeni öğrenci alımı yapılmayacak.
Bu karar, eğitimde kaliteyi artırmak ve kaynakları daha verimli kullanmak amacıyla alındı. Uygulamanın tam tarihi henüz netleşmemiş olsa da, önümüzdeki birkaç yıl içinde kademeli olarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.
İkinci Öğretim Okuyanlar Ne Olacak?
YÖK Başkanı Erol Özvar’ın ikinci öğretim programlarının kapatılacağını açıklamasıyla, mevcut öğrencilerin durumu merak konusu oldu. Hâlihazırda ikinci öğretim programlarında eğitim gören öğrenciler, programlarını tamamlamaya devam edecekler. Yani, bu öğrenciler mevcut eğitim süreçlerini bitirip mezun olabilecekler. Yeni dönemlerde ise ikinci öğretim programlarına yeni öğrenci alımı yapılmayacak.
Ayrıca bazı programlarda yani üniversite bölümlerinde de kontenjanların azaltılacağı belirtilmektedir. Mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlardaki eğitim-öğretim kalitesini yükseltmek amacıyla kontenjanların ülkenin ihtiyacına göre belirleneceğini açıklayan YÖK, yeni kararlarını bir bir aktardı. YÖK başkanı yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“Bir taraftan istihdam odaklı yeni programlarla üniversitelerimize ilave kontenjanlar verilirken diğer taraftan da mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlardaki eğitim-öğretim kalitesini yükseltmek amacıyla, piyasa beklentilerinin üzerinde mezuniyete yol açan kontenjanlarda ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda yeni düzenlemeler yapılmış ve öğretim elemanları sayısı, derslik ve benzeri kapasite dikkate alınarak düşürülme yoluna gidilmiştir”
Buna göre artık mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme ve diyetetik ve temel bilimlere özgü bölümlerde daha az kontenjan olacak.
Bu içeriğimizde ikinci öğretim neden kalktı sorusu hakkında detaylı bir bilgilendirme yaptık. İçeriğimiz hakkındaki görüş ve önerilerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. Yorumlarınız bizim için çok değerlidir.